Na maanden van voorbereiden is het zover. De leden van The Young A-Team zijn klaar om naar buiten te treden met hun strijdplan: het ondersteunen van jongeren in Lelystad die ‘ergens mee zitten’. Ze zijn allemaal ervaringsdeskundige en hebben al veel meegemaakt. Dit maakt hun project nou juist zo sterk.

‘We weten als geen ander hoe een jongere die met een bepaald probleem worstelt zich voelt. En hoe belangrijk is om hier met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt over te kunnen praten. Ze mogen ons altijd bellen voor een luisterend oor. En we doen ook veel leuke en gezellige dingen met elkaar. Samen staan we sterk’, zei een van de leden van The Young A-Team.

Kwetsbaarheid
The Young A-Team presenteerde zich onlangs in wooncentrum de Hanzeborg voor het eerst aan organisaties die in Lelystad veel te maken hebben met jongeren. Ze waren best zenuwachtig vooraf: Ahmed, Norquensi, Alara, Jennefer, en alle anderen van The Young A-Team. Maar toch stonden ze er, stoer en zelfverzekerd, tijdens hun presentatie. Want er gaat veel kwetsbaarheid achter al de verhalen van deze jonge mensen.
Ze willen hun ervaringen nu inzetten om andere jongeren te helpen. Met een indrukwekkende video, die ze zelf hadden bedacht, lieten ze zich van hun meest kwetsbare kant zien, maar riepen gelijk andere jongeren op om zich bij hen aan te sluiten en ook over hun problemen te vertellen.

Warm onthaal
Het verhaal van The Young A-Team werd warm onthaald onder de aanwezige jongerenwerkers, buurtcoaches en andere professionals uit de jeugdhulp, reclassering en het onderwijs. De eerste afspraken om samen op te trekken met deze partners zijn inmiddels gemaakt.
The Young A-Team is ontstaan vanuit het Aandachtcentrum Lelystad en door een samenwerking van Welzijn Lelystad – Challenge Up en Bureau LWPC, dat projecten ontwikkelt voor mensen in kwetsbare omstandigheden.

Stoerder imago
‘Het A-Team is echt een project voor en door jongeren. Iedereen kent wel de tv-serie. Wij willen zo op het oog wat softe onderwerpen – waar vaak ook een taboe op rust – een stoerder imago geven. Want je bént stoer als je je problemen hebt overwonnen en ermee naar buiten durft te treden. En van kleine stapjes kun je grote stappen maken. Hoe mooi is het wanneer je met je eigen ervaringen ook anderen kunt helpen.’
De inzet van The Young A-Team is breed. ‘Ergens mee zitten’ kan over veel zaken gaan: je geestelijke gezondheid, eenzaamheidsgevoelens, traumatische ervaringen, angsten, aandacht en sociale contacten (of het gebrek hieraan).

Meer weten over The Young A-Team? Mail naar ateam@aandachtcentrum-lelystad.nl of bel naar 088-7878809.

Lees hier meer over The Young A-Team.